Benjamin Rud Elberth - fang mig på 23961545 eller på benjamin@elberth.dk - Stolt ejer af det politiske digitale bureau Digitaltaktik.dk. Taler om digital kommunikation i dit tv. Rådgiver om sociale og digitale medier. Du er havnet på min blog og mine meninger.

Og vinderen i #fv15 er …

Sociale og digitale medier flytter stemmer. Det har vi faktisk forskning, der beviser entydigt. Og masser af eksempler, der underbygger det. Men valgkamp er også dygtige politikere og partier, der leverer noget ekstra, noget ekstravagant, noget teknisk fantastisk. Jeg kårer løbende i de analyser, jeg får lov til i medierne, de bedste inden for hver disciplin – og opdaterer listen herunder. Jeg gør selvfølgelig brug af en række gæstedommere eller spørger “publikum” løbende.

Mener du, at jeg skal lægge særligt mærke til nogle ting, så tweet mig på @benjaminelberth eller smid mig en mail på benjamin@elberth.dk. Vi har allerede en vinder på Valgkampens bedste valgvideo.

Bedste Politiker-website:
Mads Rørvig fra V. Meldte den selv ind, rettede fejlene over Twitter og var overskudsagtig.

Bedste Kandidat-blog:
Søren Pind. Meninger. Mod. Mandshjerte. Igennem flere år.

MVP (Most valuable partiansatte):
David Tarp fra S. Som den farve i tryksværten, som ingen redaktioner rigtig kan forstå at slippe af med, og som nok egentlig er meget pæn i nogle artikler, når deadline er presset. Har været en enmandshær. Tog egenhændigt kampen op med V i deres kommentarfelter.

Bedste Parti-Facebook-side:
Har udfordret DK’s fremmeste tal-valg-mand @Runello fra #DKPOL på Tv2 til at være gæstedommer. Og han har taget udfordringen op.
Troels har valgt Liberal Alliance. Holdet bag partiets Facebookside har leveret solidt arbejde hele vejen igennem valgkampen og gjort det til det største parti på Facebook.

Bedste Partileder på Facebook:
Lars Løkke. Han var der selv. Med løbeture, som forsvarsværn mod kritiske historier, og som mobiliserende helt frem til valgstederne lukkede.

Bedste Facebook-side/profil hos kandidaterne:
Zenia Stampe. En bedrift at være blandt de ti største FB-sider i valgkampen og med ekstrem rækkevidde.

Bedste Parti-Twitter-profil:
Har udfordret DK’s fremmeste tal-valg-mand @Runello fra #DKPOL på Tv2 til at være gæstedommer:
Alternativet! Partiets hold på Twitter har været pænt aktive, leveret det bedste engagement og holdt en god stil i hele valgkampen.

Bedste Partileder-Twitter-profil:
Ikke bedømt pga. for lidt aktivitet på Twitter blandt partilederne til, at det gav mening.

Bedste Twitter-profil blandt kandidaterne:
Simon Emil Ammitzbøll. Konstant, konsekvent overskud. Også før vi overhovedet fik valg. Svarer med vid og bid.

Bedste Instagrammer:
Social Media-ekspert fra Gomorgen Danmark, @nathalieclarsen er gæstedommer på den. Samira Nawa fra Radikale er vinderen! Hun fik som den eneste politiske kandidat sat et reelt aftryk på instagram med sin indsats omkring #engangvarjegflygtning. Hun vinder for fotoet af sin far, der startede kampagnen på flere platforme, men som på instagram for alvor fik folk til at dele med.

Bedste Valgvideo blandt kandidater:
Daniel Nyboe Andersens fantastiske unger. Se her på Tv2 hvorfor.

Bedste Valgvideo blandt partier:
Alternativet. For gøglervideoen her.

Bedste Webbanner:
Venstre. For Lars Løkke i ejerskaber på EB.dk, hvor han især på valgdagen Facebookede direkte.

Bedste Webgrafik/infografik:
Socialdemokraterne. For Panorama-grafik i det sekund, hvor Helle Thorning sagde det samme i direkte duel med Løkke.

Mest imponerende tekniske bidrag:
DR. Periscope-interview af Statsminister-kandidaterne. Imponerende.

Bedste Snap:
Har udfordret @Mkeilberg til at være gæstedommer. Mads har lavet snapchat-listen over alle politikere. Find ham og listen på Twitter. Mads har valgt: Bedste snap i valgkampen kommer fra den person, der formåede at tage os med bag scenen og kombinere det med humor og politiske budskaber i øjenhøjde. Mit bud på valgets bedste snap kommer derfor fra Venstres Karsten Lauritzen, da han 5. juni udnytter platformen til fulde og holder sin grundlovstale med snaps á 10 sekunders varighed.

Bedste Tweet:
Har udfordret Social Media-ansvarlig @christiansophus fra FKN  (og en af Danmarks største politiske afficinados) til at være gæstedommer på den! Og han har valgt dette

Bedste Facebook-opdatering:
Samira Nawa Amini for startskuddet til #engangvarjegflygtning der satte dagsorden på tværs af flader – og med substans, der ny-fortolkede Radikales #dethandlerommennesker. I.M.P.O.N.E.R.E.N.D.E.

Bedste Instagram-parti-profil:
Social Media-ekspert fra Gomorgen Danmark, @nathalieclarsen er gæstedommer på den. Liberal Alliance er med 3509 følgere det største politiske parti på Instagram. Ikke underligt: De er personlige i deres formidling, præsenterer følgerne for kandidaterne og fortællingen om LA – og uden det bliver på bekostning af det overordnede politiske aftryk, som de også gerne skal sætte: Fotomedie eller ej – det er det, det handler om. Og så er de sociale: Svarer, viser folk videre til mere info og liker brugerbidrag på liberale hashtags. En flot indsats for et parti, der ikke engang har haft 1 års fødselsdag på platformen!

Bedste Meme:
Social Media-ekspert fra Gomorgen Danmark, @nathalieclarsen er gæstedommer på den. Nathalie skriver:

Årets meme. Kan det være andre end Uffe Elbæk, der i sin rus over partiets fremgang på valgaftenen udtaler (noget, der i hvert fald lyder som) følgende: ”Ja, men, Ej men. Ej men det det. Øh nå men. Men hvad hvad – HVOR’ DET CRAZY DET HER MAND!” Seancen er siden blevet til youtube-klip, remix og parodier, så man må sige, at Uffe er den kandidat, der kommer tættest på at etablere fundamentet for et reelt meme-fænomen i denne valgkamp: https://www.youtube.com/watch?v=uGMaP6h4YoM

About the author

3 Comments

 1. Hej Benjamin.
  Et interesseret, oprigtigt spørgsmål:
  Ved dagens frokost diskuterede jeg den megen meta-dækning af valgkampen med mine kolleger, som er klogere end mig. Måske var det maden, der fik blodet til at løbe fra hjernen, men vi kunne ikke umiddelbart komme i tanke om empiriske studier, der påviser, at sociale medier flytter stemmer. Kan du hjælpe med et par referencer? Det vil være godt at kunne trække på, både i undervisningen og i vor egen forskning.
  På forhånd tak. Også for gode pointer i valgkampsdækningen generelt.
  Bh
  Aske.

  1. Hej Aske

   Det eneste, der for alvor er godt, er Kasper Møller Hansen fra 2010 efter kommunalvalg. Jeg har beskrevet det i min E-valgbog (øverste højre hjørne på sitet), hvor han påviser, at kandidater flytter stemmer i første omgang internt på listerne.

   Benjamin

   1. Ok, tak. Vor hypotese ville også være, at aktivitet på sociale medier i betydeligt højere grad ville flytte stemmer internt i partierne end mellem partier og (især) mellem blokkene – og at det i øvrigt især er med henblik på mobilisering og fastholdelse af dem, som allerede befinder sig “inden for folden”, at sociale medier kan være særskilt effektive.