Benjamin Rud Elberth - fang mig på 23961545 eller på benjamin@elberth.dk - Stolt ejer af det politiske digitale bureau Digitaltaktik.dk. Taler om digital kommunikation i dit tv. Rådgiver om sociale og digitale medier. Du er havnet på min blog og mine meninger.

Her er din digitale regering, Løkke!

Regeringskabalen er ved at blive lagt. Her er det frække søndagsbud på, hvordan Løkke skal fordele ministre og særlige rådgivere, hvis Regeringen skal vinde digitalt og kommunikativt.

Der er sket meget, siden Løkke tiltrådte som statsminister for første gang i april 2009. Løkke indtog Statsministeriet med særlig rådgiver Søs Marie Serup ved sin side, og hoppede med det samme på Facebook, Twitter, hjemmeside og alt der der, der ellers var moderne dengang. Dengang var der first mover-effekt og pressetid i at påstå, at man som politiker var nede med de der sociale medier. Siden er det blevet og blevet anerkendt som et taktisk værktøj til at kaste benzin på gode historier og grus i maskineriet på dårlige – genlæs Løkke er kompositionens og formaternes mester.

Derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvordan Løkke blander kortene. Skal han have blå blok tilbage i førersædet, bør han også se på, hvilke ministre der kan være digitale og udnytte kommunikationsmulighederne i de rigtige ministerier. Der skal sparkes noget Klout-score og noget digital street credit ind i ministerierne. Og Løkke bør også se, hvor han kan placere ministre, der ikke nødvendigvis er aggressive på sociale medier.

Her er dit alternative hold, Løkke
Skal Løkke give den fuld skrue (med fare for at blive beskudt i kommentarfeltet for at overdrive ”the power of social media”), fordeler han ministre, ministerier sådan her, og håber på at ministrene selv finder et par særlige rådgivere, der mestrer noget digitalt:

Statsministeriet – V
Løkke selvfølgelig. Særlig rådgiver fortsat Jacob Bruun, der ikke behøver at være specielt digital, som den ene. Løkke skal stadig bruge en halv-klassisk kommunikativ makker. Og hiv så Venstres digitale chef Henrik Andersen op og gør ham til digital chef for Statsministeriet. Det dagligdags-digitale kan Løkke selv. Der findes ikke en politiker i det her land, der ville kunne give mere af sig selv på statsministerposten, end Løkke gør lige nu – på Facebook, Twitter, Instagram og LinkedIn, men der mangler stadig en særlig rådgiver, der også kan tage et overordnet greb på, hvad et Statsministerium skal på nettet – for Danmark og ud mod verden. Også selvom vi har Regeringen.dk.

Udenrigsministeriet – V
Ministeriet har optrappet digitalt med blandt andre tidligere konservativ kampagnemand Tom Nielsen, og de har taget nogle rigtig fine diplomatiske greb på sociale medier. Udenrigsministeriet forstår sociale medier og hvad sociale medier kan, ikke mindst i omdømmetruende situationer for Danmark. Det burde de faktisk generelt have noget mere credit for. Kristian Jensen er dog alt for god på sociale medier til at blive holdt fast i et ministerium, hvor gulvene er så bonede som her, og han har en tendens til at glide lidt i diplomatiske formalia, når han melder rent ud på Twitter og Facebook. Det behøver ikke være Kristian Jensen, der er noget galt med der. Men Kristian Jensen ud. Jacob Ellemann ind, og smid en stærk rådgiver som kan hjælpe Ellemann i gang med farmands gamle ressort. Ellemann er rigtig god til både snappy comebacks på nettet og forkromede talelinjer, når han skal være diplomatisk. Frækt bud som særlig rådgiver: Kristian Wederkinck, der har været Messerschmidts højre hånd i Bruxelles og Strasbourg. Kan hjælpe Ellemann med at fortolke Brexit – også digitalt.

Finansministeriet – V
Kristian Jensen over i finansen. Der bliver lanceret mange ting fra styrelser igennem Finansministeriet, hvor de godt kunne bruge en langt bedre digital forkæmper end Claus Hjort, der bare aldrig bliver så digital, at det gør noget. Finansministeriet har igennem årene opøvet fine evner til at præsentere blandt andet med livestream på webtv. Hjort har ydet sit, men ryger på ministerpension, hvis vi kun ser på evner til at skabe en stærk digital regering. Kristian Jensen har ikke brug for en teknisk eller social media-taktisk dygtig særlig rådgiver. Smid verdens største check på bordet for at hive respekterede Stephan Ghisler fra ATP over som wingman til at styre klassisk presse og se alle de steder, hvor Kristian Jensen ikke skal kommunikere digitalt.

Justitsministeriet – V
Søren Pind skal et sted hen, hvor han ikke skal tænke over paragraffer, før han tæsker igennem på sociale medier. Hiv Jan E. Jørgensen fra Venstre op her. Manden er advokat. Og stærk på sociale medier. Så stærk, at han turde skrive på Twitter, at Ida Auken sparkede r… i DR2 Deadline den anden aften. Og så en driftsikker kommunikerende ikke-digital rådgiver herop, som kan håndtere alle de svære sager, hvor formalia skal være på plads. Et frækt bud er kommunikationschef for anklagemyndigheden, Mikkel Thastum, der med sit team har sparket gang i hashtagget #anklager på nettet, men stadig har haft hovedfokus på den klassiske kommunikation.

Digitaliseringsministeriet – udefra
En ny opfindelse, som tiden har gjort bydende nødvendig. Den nuværende regering har haft massive problemer med, overfor organisations- og Erhvervsdanmark, at de ganske enkelt ikke forstår, hvad digitalisering er på et højere niveau. Troels Lund og Claus Hjort har talt masser af digitalisering. Men de er milevidt fra at forstå, hvor dybt det egentlig stikker i det, Danmark skal leve af i fremtiden på tværs af sektorer. Spil et helt nyt kort ind som minister her – og det skal være en kvinde med sans for det digitale: Hiv Marianne Dahl Steensen fra Microsoft ind her. Stærkt kommunikerende på såvel sociale medier som uden for og allerede inde i stoffet. Hiv Søren Pinds nuværende særlige rådgiver over til dette ministerium. Martin Ruby har været en af frontfigurerne hos danske Google. Smid kommunikationschef-løvinde Geske Fischer Hansen op som wingman til ham, fordi hun indiskutabelt i samspil med statens digitale indpisker Lars Frelle har gjort Danmark til et bedre digitalt sted at være i en tid, hvor pengene ikke altid følger med skiftende regeringers ambitioner og evner. Lad Geske og Ruby og Steensen tænke tanker og kommunikation om det digitale Danmark. Vil man satse hele butikken, så præmierer man Elektronista Christiane Vejlø for at have sat dagsorden på det digitale område igennem flere år. Hun er indbegrebet af digital forståelse og digitalt iværksætteri. Hiv hende i det mindste ind som ekstern hovedrådgiver, hvis hun ellers kan flyttes.

Erhvervs- og Iværksætterministeret – LA
Danmark er et iværksætterland, der simpelthen ikke har udnyttet sit potentiale. Smid Anders Samuelsen ind her som minister og bring iværksætter-Danmark i front. Særlige rådgivere: Martin Thorborg. Mr. iværksætteri himself og fuld af kommunikative evner. Han vil under ingen omstændigheder takke ja til sådan en stilling, men han ville gøre Danmark en massiv tjeneste, hvis han dog gad. Smid iværksætter Jesper Buch ind som rådgiver to. Hvis ellers et ministerium kan klare så meget vilje til at lykkes på en gang.

Skatteministeriet – K
Skatteministeriet har med en ministeriestyret Karsten Lauritzen-profil og et godt flow på Facebook taget et stort skridt for at blive mere tydelige på sociale medier, blandt andet med pressechef Jesper Vangkilde ved styrepinden. Men SKAT og Skatteministeriet har ikke brug for Karsten Lauritzen og Pod-Karstens til at sikre myndighed i den kommunikative dødsboagtige tillidskrise, som SKAT lige nu er midt i. Giv Brian Mikkelsen dette ministerium for at rydde op og lad ham bruge sin arbejdskraft på selv at sikre, at der ikke kommer flere kampagner som K’s egen, der har skudt massivt på rodet i SKAT. Han skal have en digital driftsikker særlig rådgiver med på bagsmækken, der kan forstå presse og digitalt i sammenhæng: Genforen ham med Tim Smidemann, der gik fra K til Dansk Industri, og lad så Jesper Vangkilde sikre stabiliteten på hele kommunikationen.

Uddannelses- og Forskningsministeriet – V/udefra
To ministerier har været delt i to: Ministeriet for Børn, Undervisning, Ligestilling og Ministeriet for Uddannelse og Forskning. Møgforvirrende og kan gøres skarpere. Ud med ligestilling her og læg ministerier sammen til et. Lærerne skal alligevel have noget ro og minus skolereformer de næste mange år, så de rent faktisk kan finde fodfæste efter at stort set alle undervisningsministre har ændret alt forfra og bagfra i en årrække. Meget mere fokus på forskning, hvor vi blandt andet har en medicoindustri (nej, ikke medicinal), der kan gøre os berømte i verden, hvis de får muligheder. Lykke Friis skal hentes hjem fra KU. Der skal en stærk kvinde for bordenden på den, der også kommunikerer skarpt på sociale medier. Hun skal flankeres af særlig rådgiver Marie Hjortdal, der har været en væsentlig faktor i, at vi stadig har en minister, der hedder Esben Lunde.

Medieministeriet – V
Søren Pind får sin ministerpost her. Det gamle kulturministerie laves om til et medieministerium for at blive tidssvarende. Så kan Pind få lov at udfylde potentialet i at re-tænke licensmidler, sociale og digitale medier og bedre forhold for kvalitetsjournalistik, mens han synger opera på sin vej. Han skal have Journalistforbundets Lars Werge som særlig rådgiver. Fordi Werge er digital, fordi Pind og han har flere ting, de godt kunne diskutere helt til bunds om offentlighedslov, journalistik og meget mere. Og så kan Pind få et ministerium med en række dilemmaer, der er Mads og Monopolet værdigt, og et ministerium, der bliver vigtigt for alvor igen.

Integrationsministeriet – V
Støjberg bliver i integrationsministeriet. Fordi der ikke skal laves noget om lige nu på den. Ganske enkelt. Vi er sikkert et par stykker (ud over mig og mine lus), der gerne ser en væsentligt pænere retorik over for gæster her i landet, men kommunikativt har Støjberg faktisk gjort det godt, også digitalt suppleret af tværmedialt tænkende Thorsen (Mark Thorsen, men der skulle være et bogstavrim der, fordi det er søndag). De skal dog have lidt mere hjælp, så de ikke bare stryger tændstikker og smider på Støjbergs Facebook-bål, hvorefter alt omkring kommentarfeltet brænder sammen i had. Thomas Olsen, der er headhuntet til Carlsbergfondet fra ministeriet for Forskning og det der lange navn, man ikke kan huske alligevel, skal tilbage og hjælpe til med at sikre en kommunikation på tværs af medier, der også bidrager til noget på længere sigt. Olsen er ikke bange for at tage fat i kommunikation, der gør lidt ondt. Han har haft Esben Lunde som minister.

Familieministeriet – V
Ministeriet for familier, ældre, ligestilling og børnepolitik. Med fokus på, hvordan moderne familier, med alle ca. 38 mulige familieformer kan få et rockerfedt liv med lige dele pligt og ansvar for at få samfundshjulene til at køre som smurt i babyolie. Og med fokus på, hvordan de ældre kan leve et værdigt liv med sidegevinster til hverdagens skiftende bankomakkere og en ekstra avec til livets store sønderjyske kaffebord, mens de i fryd synger kampråb som ”væk med vakuumpakket”. Vi skal have en stærk kvinde som minister her, fordi der er så meget på det her felt, som mænd aldrig kommer til at forstå. Ellen Trane tager denne. Og hun styrer den i øvrigt hjemmefra på orlov, mens hun er på barsel, bistået af en statsbetalt au pair-mand. Også fordi Trane er så digitalt stærkt kommunikerende, og fordi hun indiskutabelt på undervisningsområdet har været en stærk minister. Hun hiver min makker Christian Sophus Ehlers, Digital Chef i Unicef, ind som særlig rådgiver, selvom han har en rød fortid. Sker det, kan familie-Danmark godt gøre klar til, at familiepolitik bliver synlig igen. Ud over at de kommer til at diskutere på sædet i minister-Christiania-cyklen, om det ikke er tid til at retænke barselsforhold for mænd.

Energi- og boligministeriet – V
Et kæmpeområde, men ikke politisk højprofileret. Fokus på, hvordan vi helt inde i boligen også kan udnytte smart teknologi kombineret med energi. Mere vindkraft til folket og til udlandet. Og så ganske enkelt bedre boligformer i tæt samarbejde med Familieministeriet ovenfor. Forsøg Jakob Engel-Schmidt her. Der er blevet kommunikeret så stærkt igennem årene, og der er så meget power på, at der må være et ampere-overskud, der bare mangler, at stikket bliver sat i kontakten. Der vil være behov for rådgivning på stoffet her. Særlig rådgiver med kommunikationsforståelse på tværs: Kristoffer Friis, der lige nu huserer i BL – Danmarks almene boliger. Ville være et friskt team.

Klimaministeriet – Udefra/K
The ize is melting at the (fucking) poles! Villy Søvndal sagde det, så vi burde kunne huske det. Der skal bare rykkes nu. Vi skal have en superindigneret type til at gå forrest i kampen her, og hun skal have så meget rækkevidde, at folk hører efter. Connie Hedegaard, det bliver dig. Du skal rykke resten af verden rundt. Og du er den eneste der kan gøre det, så folk forstår det. Smid særlig rådgiver Andreas Thyrring fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet herop, så Andreas får sit blik for kommunikation på tværs af medier i spil med en stærk stjerneangriber, så bolden bare skal placeres på pletten.

Miljø- og Fødevareministeriet – LA
Skal de to ministerier skilles ad? Måske. Minister bliver en digitalt slagkraftig, der rent faktisk har været ordfører på fødevare- miljø- og landbrugsområdet – Mette Bock tager den. Hun kan med fordel begynde at kigge på muligheden for danske landmænd i at dyrke cannabis som næste vækstmotor. Frækt bud på særlig rådgiver, der forstå medier på tværs og stofområdet: Marie Grabow, søster til Rulle, tidligere højrehånd for Karen Hækkerup i Landbrug & Fødevarer, men nu i Danske Spil.

Sundhedsministeriet – LA
Der er alt for meget at gøre for det her ministerium – f.eks. med muligheden for at udnytte data i meget større grad. Der skal være en visionær med digital rækkevidde her, der forstår fremtidens muligheder. Smid Joachim B. Olsen ind her. Bare fordi han ville arbejde solen sort, indtil han fandt løsninger, der kunne bringe Danmark i front, og fordi han ville have evnerne til at se og turde sige, at der er for mange ting, der skal fixes. Olsen skal flankeres af en hyperstabil fagligt tung rådgiver, der ikke behøver være digital eller social: Behold Martin Deichmann her og supplér med en rådgiver, der også/både forstår sundhed og data – se f.eks. hos IBM.

Social- og beskæftigelsesministeriet – LA
Simon Emil. Bum. Ind her i en ny ministeriekonstellation og arbejd benhårdt for at sikre sammenhæng i det hele. Øretævernes holdeplads. Beskæftigelsesministeriet har igennem flere år været Facebook-Danmarks favorit-boksebold på tværs af ministre. Simon Emil skal ind og indføre samme lytteprincipper, som han har praktiseret i LA med sociale medier. Særlig rådgiver bliver Kristian Granov, digital ansvarlig for LA, der hives op for at sikre en stabil motor.

Forsvarsministeriet – K
Pape tager en post, der passer til hans parlamentariske erfaring og kernekompetencer her. Han skal stadig sikre, at K ikke rammer spærregrænsen i fritiden. Der er tegn hos Trump og i sol, måne og stjerner på, at vi skal spille en større (økonomisk) rolle i NATO-samarbejdet, så det er stadig en vigtig post. Og så skal Pape have en hyperdigitalt tænkende, fordi Pape mangler det: Vi smider et ubeskrevet blad, Thomas Nissen fra forsvarsakademiet ind her, så der kommer styr på såvel kommunikation som forståelsen af social media warfare.

Tak, fordi du læste helt til bunden. Skribenten her er udmærket klar over, at politik ikke bliver afgjort på Klout-score og følgerantal på Twitter. Skriv som altid, hvad jeg har glemt i kommentarfeltet.

 

About the author

One Comment

  1. - begavet namedropping og kundepleje, Benjamin ;-) …Supplerende forslag: – Ham Vincent Hendricks kan ét eller andet. Hvorfor ikke omdøbe Statsministeriet til Bobleministeriet – og “så smider vi” Vincent Hendricks ind som Kgl. Overbobler for alle ministerierne. ( Dér sparede vi lige nogle millioner på spindoktorer. ) Men jeg er lidt skuffet over, at du, Benjamin, ikke fandt plads til Rasmus Jarlov ( K ) som særdeles kompetent og dedikeret minister for UdkantsDanmark…Iflg regeringsgrundlaget skal udflytningen af statslige arbejdspladser nemlig fortsætte. Rasmus Jarlov er ministeren som vil kunne stoppe den – i dén sammenhæng – helt absurde, politisk besluttede flytning af Statens ca :100 vidensarbejdspladser den anden vej. Nemlig fra Statens Veterinære Forskningsinstitut på øen Lindholm ved Kalvehave til Lyngby.